News

Cluj.PM in the News: YAPC::Europe 2016 coming to Cluj

By Amalia Aida (‎amalia‎) on 17/11/15 16:26


Major European ‪Perl Conference to be hosted in ‪Cluj in 2016. The following article has been originally posted in Romanian & doesn’t have a translation currently.

“EXCLUSIV Clujul, încă un pas spre titlul de Silicon Valley al României: va găzdui YAPC, una dintre cele mai importante conferințe de IT din Europa

Conferința YAPC::Europe va fi organizată în premieră pentru România la Cluj, în 2016, iar în orașul de pe Someș sunt așteptate nume sonore din lumea IT-ului, în special a Perl (limbaj de programare — n.red.).

Ajunsă la cea de-a 16-a ediție, YAPC::Europe a ajuns la Cluj după ce echipa Cluj.pm a trimis o propunere comisiei de organizare, iar aceasta s-a decis să o accepte și a făcut anunțul la începutul conferinței de anul acesta, de la Granada, Spania.

Amalia Aida Pomian, event & community builder la Cluj.pm, a declarat pentru Vocea Transilvaniei că acest eveniment este centrat pe limbajul de programare Perl, însă subiectele abordate sunt dintre cele mai variate, de la UI (user interface — n.red.) la business, antreprenoriat, comunitate și alte limbaje de programare.

YAPC::Europe 2016 la Cluj e un succes imens, având în vedere faptul că un astfel de eveniment nu a fost niciodată găzduit de România. La YAPC participa nume sonore din lumea Perl-ului, de exemplu Larry Wall, creatorul acestui limbaj de programare, care a fost guest speaker la ultima editie Cluj.pm.

Citește și INTERVIU Larry Wall, unul dintre cei mai influenţi oameni din IT: „Clujul nu e Silicon Valley, dar e pe drumul cel bun”

Evenimentul va dura trei zile și va conține workshopuri, cursuri și hackatons, atât înainte cât și după conferință, iar la YAPC::Europa sunt așteptați programatori din toată Europa și aproximativ 60–70 de speakeri. La nivel mondial există YAPC::Europe, YAPC::NA (North America) YAPC::SA (South America), YAPC::Asia, YAPC::Russia și YAPC::Australia.

Cluj.pm, comunitatea locală formată în jurul limbajului de programare Perl a fost lansată cu 3 ani în urmă, în martie 2012, și în momentul de față este una dintre cele mai mari comunități tehnice din Cluj-Napoca, însumând aproximativ 200 membri. Perl, limbajul de programare creat de Larry Wall, a luat fiinţă în 1987 și este folosit în mod extensiv de către companii foarte mari”.